Watervogel met botulisme verschijnselen

Botulisme is een ziekte bij voornamelijk watervogels die het zenuwstelsel aantast en spierverlamming veroorzaakt. Veel vogels overlijden aan deze ziekte, maar zieke vogels kunnen ook gered worden, als ze direct nadat ze gevonden zijn, naar de opvang worden gebracht.
Bovendien vormen ze na genezing geen gevaar meer voor hun omgeving. Over het algemeen is botulisme niet gevaarlijk voor mensen, honden en katten.

Wat kun je doen?

  • Draag plastic handschoenen of een plastic zak om je handen bij het oppakken.
  • Zoek een doos of kratje en leg onderin bijv. een oude handdoek.
  • Pak de zieke vogel voorzichtig op en zet of leg hem in de doos.
  • Was je handen goed nadat je de vogel hebt vastgehouden.
  • Geef de vogel geen voedsel of water.
  • Wil je de vogel liever niet oppakken? Zet er dan een plastic vouwkratje, wasmand of doosje (let op voldoende ventilatie) overheen. De vogel is veilig, kan rustig bijkomen en hij is er nog als de dierenambulance komt.
  • Breng de vogel naar het vogelasiel (zie Contact) of laat de dierenambulance de vogel ophalen.
  • De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft.
  • Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.

Vogel tegen raam gevlogen

Vooral als de zon laag staat, krijgt de dierenambulance veel meldingen over raamslachtoffers.

Een vogel die tegen een raam gevlogen is, kan tijdelijk versuft zijn. Dit duurt een paar seconden of uren. Denk je maar in dat jij, al rennend, met je hoofd tegen een glazen deur aangelopen bent. Je hebt pijn en bent duizelig en verward.

Vaak worden deze vogels door een kat gegrepen.

Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen naar de vogelopvang. Soms is het beter de vogel een tijdje rust te geven. Je kunt hem in een doos zetten en wel zo dat de vogel rechtop blijft zitten (zet hem bv tegen een dikke handdoek). Draag daarbij handschoenen of was je handen goed na afloop.
Zet de doos op een veilige en rustige plek.
Vaak is een vogel na een uur hersteld en kan hij weer vrijgelaten worden.

Als herstel langer duurt of de vogel gewond is, dan moet hij naar de vogelopvang. Soms is er sprake van functieverlies, bijvoorbeeld verlamde pootjes.
Neem dan contact op met de dierenambulance.

Tip: heeft jouw huis veel of grote ramen en vliegt er regelmatig een vogel tegenaan? Plak dan raamstickers. Ze zijn er in allerlei maten, kleuren en prijsklasses. Hartelijk dank namens de vogels!