Tips voor als wij niet bereikbaar zijn
Onze dierenambulance is dagelijks bereikbaar van 9.00 - 22.00u. Vind je buiten onze openingstijden een gewond, verzwakt of ontheemd dier? De volgende tips hebben wij opgesteld om te zorgen dat je een dier zo goed mogelijk kunt helpen, totdat wij weer bereikbaar zijn.
Gewonde vogel gevonden?
- Doe de vogel in een doosje. Zorg dat hij niet kan ontsnappen en denk aan voldoende luchtgaten. Is de vogel te groot dan kan er ook bijv. een plastic wasmand of vouwkratje overheen gezet worden. Leg hier wel iets zwaars op.
- Geef water op een schoteltje.
- Zet de doos op een rustige, donkere plek.
Vogel met kapotte vleugel gevonden?
- Probeer de vleugel tegen het lichaam te vouwen en wikkel de vogel in een (hand)doek, zodat deze zichzelf niet verder kan verwonden.
- Volg daarna de stappen hierboven, bij Gewonde vogel gevonden?.
Jong vogeltje gevonden?
- Is het vogeltje nog kaal of heeft het alleen dons? Dan is het het beste als het terug het nest in gaat. Is dit echt niet mogelijk? Dan is het belangrijk om het dier goed warm te houden. Vogels hebben een lichaamstemperatuur van zo’n 41°C. Dit kan al met een petflesje warm water in een washand o.i.d. Je kunt een theelepeltje suikerwater tegen het snaveltje houden, hopelijk krijgt het iets binnen.
- Heeft het vogeltje al echte veren? Dan is het te groot voor het nest en hoort het op de grond. Is het niet gewond kan je het op een beschut plekje zetten bijvoorbeeld onder een dichte struik. Het vogeltje gaat overdag weer geluid maken en dan vinden de ouders het vanzelf. Als er veel katten zijn kun je het vogeltje ook nog in een mandje aan een waslijn hangen. Dan kunnen de ouders er wel bij, maar de rovers niet.
- Is het vogeltje gewond? Zet het in een doosje met een handdoek en leg onder de handdoek een petflesje met warm water. Geef eventueel water op een schoteltje
Hond of kat gevonden?
- Mankeert een kat niets? Laat het dier dan lopen. Ze weten meestal de weg naar huis.
- Wil je dit niet? Heb je een hond gevonden? Probeer het dier te vangen en in een schuur, omheinde tuin of andere afsluitbare ruimte te zetten.
- Check of het dier een zichtbaar identiteitsmerk heeft, bijv. een penning of een telefoonnummer aan de binnenkant van een halsbandje.
- Ken je iemand met een chip reader? Vraag om de eventuele chip uit te lezen. Op Facebook is een pagina met chip reader bezitters van Leiden en omstreken. Heeft het dier een chip, dan kun je checken of deze geregistreerd is op www.chipnummer.nl.
- Geen chip of onjuiste registratie? Maak foto’s en plaats deze op social media en buurt apps. Misschien herkent iemand het dier.
- Laat het dier anders in de afgesloten ruimte en bel om 09.00 direct de dierenambulance.
Ernstig gewond dier gevonden?
- Probeer altijd als eerste een eigenaar te vinden. Deze kan besluiten wat hij/zij wil.
- Er zijn ’s nachts spoedklinieken te bereiken. Helaas zijn de kosten van deze services enorm hoog en voor jouw eigen rekening.
- Wat je kunt doen als er geen eigenaar is, is het dier op een rustige, afsluitbare plek laten, met een deken of kussen.
- Geef water, geen voer. Voedsel verteren kost veel energie en een dier kan allergisch zijn of nuchter moeten blijven voor een operatie.
- Laat het dier zoveel mogelijk met rust. Een gewond dier wil zich het liefst verstoppen, geef het die kans.
- Gewonde dieren kunnen onverwachts reageren, let op je eigen veiligheid.
- Bel om 09.00 direct naar de dierenambulance om het dier te laten ophalen.
Egel gevonden?
- Is de egel duidelijk verzwakt of gewond, loopt het raar, voelt het koud en slap? Probeer het dan in een doos te doen. Zet hier iets zwaars op, zorg voor voldoende luchtgaten.
- Geef alleen water op een schoteltje.
- Een petflesje met warm water onder een handdoek is fijn voor kleine en/of koude egels.