Dierenambulance en Vogelasiel

Wat doen wij voor dieren en voor u?

Dierenambulance Regio Leiden biedt 365 dagen per jaar dag en nacht hulp aan zieke en gewonde dieren in Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude. Wij beschikken over twee dierenambulances die overdag allemaal ingezet worden. De dierenambulance biedt eerste hulp en vervoer aan zieke en gewonde huisdieren, zwerfdieren en in het wild levende dieren na meldingen van particulieren of in opdracht van politie, brandweer en andere ambtelijke diensten.

Het Vogelasiel Leiden is een gespecialiseerde opvang voor in het wild levende inheemse vogels, die gewond of ziek zijn. Naast vogels worden in het vogelasiel tijdelijk ook andere dieren opgevangen, die door de dierenambulance zijn opgehaald en niet naar de dierenasiels kunnen worden gebracht, omdat die daarin niet kunnen voorzien. Vogels worden opgevangen en verzorgd tot ze weer kunnen worden uitgezet. De andere dieren worden tijdelijk verzorgd totdat ze naar een gespecialiseerde vorm van opvang kunnen worden gebracht ter verdere behandeling.

Huisdieren

Als een huisdier zoals een hond, kat, konijn of cavia rondzwervend, ziek of gewond wordt aangetroffen, haalt de dierenambulance deze op. Indien nodig gaan we zo spoedig mogelijk met het dier naar de dierenarts. De dierenambulance mag namelijk geen medische handelingen uitvoeren, zoals medicijnen geven, alleen de noodzakelijke eerste hulp.

De dierenambulance controleert het dier op een chip of ander identificatiekenmerk. Via de chipdatabank of stichting Amivedi proberen we de eigenaar te achterhalen. Indien het dier geen identificatiekenmerk heeft, wordt het bij stichting Amivedi als gevonden geregistreerd en wordt het dier, na behandeling bij de dierenarts, naar het dierenasiel in Leiden, Noordwijk of Wassenaar gebracht. We hopen dat de eigenaar zich meldt. Mocht dit niet gebeuren, dan zoekt het dierenasiel een nieuw huis voor het dier als het is hersteld. Het kan ook gebeuren dat het dier er zo slecht aan toe is dat euthanasie het beste is voor het dier. Wij nemen deze beslissing altijd in overleg met de dierenarts en alleen op basis van medische feiten, dat wil zeggen als herstel niet mogelijk is en het dier lijdt.

Behalve het vervoer van dieren zonder eigenaar naar aanleiding van een melding, wordt desgewenst ook het vervoer van dieren voor particulieren verzorgd. Denk aan het vervoer van eigenaar met patiënt naar een dierenarts en weer terug. In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die geen auto hebben of niet mobiel zijn. De hulp aan en/of het vervoer van gewonde dieren naar een dierenarts is gratis, ongeacht of er een eigenaar bekend is of niet; donateur of niet. Als u voor gewoon vervoer naar en van een dierenarts gebruik wilt maken van de ambulance, let dan op het volgende: in verband met de mogelijkheid dat de ambulance moet uitrukken voor een ongeval, dient de eigenaar (of iemand anders) mee te gaan met zijn/haar dier. Later komt de ambulance u en uw huisdier weer ophalen. Onze ritprijzen kunt u hier vinden.

Dode huisdieren die wij opgehaald hebben houden wij minstens 14 dagen in bewaring. Als ze gechipt zijn proberen wij de eigenaren te achterhalen. De omschrijving van het dier geven wij door aan Amivedi. Als u vermoedt dat het uw huisdier is,  kunt u het bij ons komen identificeren. Ook kunt u ons de crematie of destructie laten verzorgen.

In het wild levende dieren

Gewonde of ontheemde in het wild levende dieren vervoeren wij na onderzoek door een dierenarts doorgaans naar een gespecialiseerd opvangcentrum. Egels gaan naar de egelopvang in Zoetermeer, of Den Haag, reptielen naar de reptielenopvang in Zwanenburg, en ander wild zoals hazen en eekhoorns brengen wij naar de wildopvang in Delft. Om de ambulance voor spoedgevallen beschikbaar te houden vragen wij vaak of de melder het gewonde dier zelf naar zo'n gespecialiseerde opvang kan brengen. Lukt dat niet dan schakelen wij onze transporteurs daarvoor in. Voor zover wij vogels niet verantwoord in onze eigen opvang aan de Draadbaan kunnen verzorgen brengen wij die voornamelijk naar vogelopvang De Wulp in Den Haag en deels het vogelhospitaal in Haarlem.

Voor het afgeven van vogels en andere wilde dieren kunt u terecht bij ons Vogelasiel aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp van 09.00 tot 18.00 uur.