Wat wij doen

Dierenambulance

Onze dierenambulance biedt 365 dagen per jaar hulp aan dieren in nood in Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude.
Wij beschikken over twee dierenambulances. De dierenambulance biedt eerste hulp en vervoer aan zieke, gewonde en ontheemde huisdieren en in het wild levende dieren. De meldingen krijgen wij van particulieren en van politie, brandweer en andere ambtelijke diensten.

Vogelasiel

Ons vogelasiel is een gespecialiseerde opvang voor zieke en gewonde, in het wild levende, inheemse vogels.
Naast vogels worden in het vogelasiel tijdelijk ook andere dieren (zoals egels, roofvogels en klein wild) opgevangen, die door de dierenambulance zijn opgehaald of naar ons toegebracht door de vinder van het dier.
Vogels worden bij ons verzorgd totdat ze weer kunnen worden uitgezet in de natuur.

Als vogels verder zijn in hun herstel maar bijv. nog een volière of zwemvijver nodig hebben of soortgenoten om van te leren, dan brengen wij ze naar o.a. vogelopvang De Wulp in Den Haag.
De andere dieren worden zo snel mogelijk naar gespecialiseerde dierenopvangcentra gebracht voor verdere behandeling. Bijv. egels gaan vaak naar egelopvang Zoetermeer, reptielen naar reptielenopvang Zwanenburg en klein wild als hazen en eekhoorns naar wildopvang Delft.
Om de ambulance voor spoedgevallen beschikbaar te houden, vragen wij vaak of de melder het gewonde dier zelf naar zo'n gespecialiseerde opvang kan brengen. Lukt dat niet dan schakelen wij onze transporteurs daarvoor in.

NB: De huidige behuizing van ons asiel is beperkt. We zijn bezig met plannen voor nieuwbouw. Als die gerealiseerd is, hoeven wij minder vogels en andere wilde dieren naar specialistische opvangcentra te transporteren. Wij kunnen de opgevangen dieren dan zelf goed verzorgen en de dieren die al behoorlijk hersteld zijn, kunnen gebruikmaken van o.a. buitenruimtes.
Hierdoor wordt onze transporttijd minder, hebben de dieren minder vervoersstress en betere herstelfaciliteiten, en hoeven wij de specialistische opvangcentra in en buiten onze regio minder te belasten.

Dierentaxi

De dierenambulance kan ook het vervoer van dieren voor particulieren verzorgen. Denk aan het vervoer van eigenaar met (ziek) huisdier naar een dierenarts en weer terug. Vaak gaat het dan om mensen die geen auto hebben of niet mobiel zijn. De dierenambulance regelt alleen het vervoer: de afspraak voor het consult maak je van te voren met jouw dierenarts en geeft dit tijdig aan ons door.
NB: in verband met de mogelijkheid dat de ambulance moet uitrijden voor een spoedgeval, moet de eigenaar (of iemand anders) meegaan met het dier en tijdens het consult aanwezig blijven.
> klik hier voor onze ritprijzen

'Het avontuur met de zwaan'

Voor leerlingen van groep 6  in het BO hebben wij een fraai geïllustreerd en gratis boekje. Hierin wordt het belang van dierenwelzijn en de zorg die dierenambulance en vogelasiel aan dieren geven op speelse wijze aangekaart.
Belangstelling? Neem dan contact met ons op!

Boekje B.O.