Wat wij doen

Dierenambulance

Onze dierenambulance biedt 365 dagen per jaar hulp aan dieren in nood in Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude.
Wij beschikken over twee dierenambulances. De dierenambulance biedt eerste hulp en vervoer aan zieke, gewonde en ontheemde huisdieren en in het wild levende dieren. De meldingen krijgen wij van particulieren en van politie, brandweer en andere ambtelijke diensten.

Vogelasiel

Ons vogelasiel is een gespecialiseerde opvang voor zieke en gewonde, in het wild levende, inheemse vogels.
Naast vogels worden in het vogelasiel tijdelijk ook andere dieren (zoals egels, roofvogels en klein wild) opgevangen, die door de dierenambulance zijn opgehaald of naar ons toegebracht door de vinder van het dier. Vogels worden bij ons verzorgd totdat ze weer kunnen worden uitgezet in de natuur.
Als vogels verder zijn in hun herstel maar bijv. nog een volière of zwemvijver nodig hebben of soortgenoten om van te leren, dan brengen wij ze naar o.a. vogelopvang De Wulp in Den Haag.
De andere dieren worden zo snel mogelijk naar gespecialiseerde dierenopvangcentra gebracht voor verdere behandeling. Bijv. egels gaan vaak naar egelopvang Zoetermeer, reptielen naar reptielenopvang Zwanenburg en klein wild als hazen en eekhoorns naar een wildopvang.

Om de ambulance voor spoedgevallen beschikbaar te houden, vragen wij vaak of de melder het gewonde dier zelf naar zo'n gespecialiseerde opvang kan brengen. Lukt dat niet, dan schakelen wij een van onze vrijwilligers daarvoor in.

NB: De huidige behuizing van ons asiel is beperkt. We zijn bezig met plannen voor nieuwbouw. Als die gerealiseerd is, hoeven wij minder vogels en andere wilde dieren naar specialistische opvangcentra te transporteren. Wij kunnen de opgevangen dieren dan zelf goed verzorgen en de dieren die al behoorlijk hersteld zijn, kunnen gebruikmaken van o.a. buitenruimtes.
Hierdoor wordt onze transporttijd minder, hebben de dieren minder vervoersstress en betere herstelfaciliteiten, en hoeven wij de specialistische opvangcentra in en buiten onze regio minder te belasten.

Dierenvervoer voor particulieren

De dierenambulance kan ook het vervoer van dieren voor particulieren verzorgen. Denk aan het vervoer van eigenaar met (ziek) huisdier naar een dierenarts en weer terug. Vaak gaat het dan om mensen die geen auto hebben of niet mobiel zijn.

  • De dierenambulance regelt alleen het vervoer: de afspraak voor bijvoorbeeld het consult maak je zelf met jouw dierenarts en je geeft deze informatie tijdig aan ons door.
  • Het kan voorkomen dat de ambulance moet uitrijden voor een spoedgeval.  Eigenaar (of iemand anders) moet daarom meereizen met het dier en tijdens het consult aanwezig blijven.
  • Wij doen er alles aan om je op tijd op je afspraak en daarna weer thuis te krijgen. Door spoedmeldingen kan dit echter meer tijd in beslag nemen dan normaal.

> klik hier voor onze ritprijzen

Onze dierenambulance kan ook jouw overleden huisdier thuis komen ophalen en zorgen voor een passend afscheid.
> zie verder 'Mijn huisdier is overleden'

'Het avontuur met de zwaan'

Voor leerlingen van groep 6  in het BO hebben wij een fraai geïllustreerd en gratis boekje. Hierin wordt het belang van dierenwelzijn en de zorg die dierenambulance en vogelasiel aan dieren geven op speelse wijze aangekaart.
Belangstelling? Neem dan contact met ons op!

Boekje B.O.

Podcast tip!

In een podcast serie over Leidse #stadsnatuur vertelt Eef van Meerten, coördinator van onze vogelopvang, over het reilen en zeilen in de opvang, wat we wel (en niet) kunnen met soms grote populaties meeuwen, halsbandparkieten en kreeftjes, luidruchtige mussen en beschaafde puttertjes, eenden die steekvleugels krijgen van teveel brood, het kwetsbare van vogels, bijvoeren in de winter en nog veel meer. > klik hier