Vacature Coördinator Dierenambulance

GEZOCHT: TWEEDE COÖRDINATOR DIERENAMBULANCE

De Stichting beheert twee afdelingen: de Dierenambulance en het Vogelasiel. Onze thuisbasis is gevestigd op de Draadbaan 14 te Leiderdorp. De Dierenambulance verleent dag en nacht, 7 dagen in de week, hulp aan dieren die in nood zijn.
Het werkgebied van de Dierenambulance is: Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude.
Er is een groot team van vrijwilligers die de taken van chauffeur, bijrijder en/of centralist vervullen. De coördinatoren dragen zorg voor een goede begeleiding en sturing van dit team.

Om de organisatie verder te versterken zoeken wij (vooralsnog tot 1 januari 2022) een tweede
PARTTIME ( 20 uur/week) COÖRDINATOR DIERENAMBULANCE

die samen met de huidige coördinator onder meer zorg draagt voor
- werven, inwerken en aansturen van de vrijwilligers
- afsluiten vrijwilligersovereenkomsten
- voeren van intake- en voortgangsgesprekken
- roosters maken en bijstellen
- zo nodig centralisten vervangen en invallen voor ambulancediensten
- contacten onderhouden met samenwerkende organisaties
- werken met DAS-registratiesysteem
- het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren

Wij vragen:
- administratieve en leidinggevende capaciteiten
- coaching vaardigheden
- bereidheid tot samenwerking
- goede communicatieve en digitale vaardigheden
- in bezit van een geldig rijbewijs

Wil je solliciteren, stuur dan je sollicitatiebrief met CV en motivatie vóór 15 april 2021 naar:

Secretariaat St. ter Ondersteuning Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden
Vollersgracht 12
2312VL Leiden

of mail je brief aan de secretaris van bestuur: lousmeijer@gmail.com

Wanneer heeft een vogeltje hulp nodig?

Heb je een jong vogeltje gevonden en wil je helpen? Kijk eerst of het vogeltje wel hulp nodig heeft. Dat hoeft namelijk niet altijd zo te zijn. Want dat jonge vogels in het voorjaar op de grond terechtkomen, is heel normaal.

Jonge vogels ontgroeien snel hun nest. Ze brengen dan een paar dagen op de grond door, terwijl de ouders in de buurt voedsel zoeken. Binnen een paar dagen kunnen ze helemaal zelf vliegen en eten vinden.

Een jong vogeltje moet de kunst van het overleven afkijken van zijn ouders. Niet alle jongen zullen het redden, de natuur is hard. Maar zij die het overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild.

Hoe kan je zo’n vogeltje wél helpen?
Als het vogeltje op een gevaarlijke plek zit, kan je die op een beschutte plek te zetten: in een struik of op een tak (je hoeft niet bang te zijn dat jouw geur er voor zorgt het vogeltje wordt verstoten; de meeste vogels kunnen niet goed ruiken). De ouders vinden hem terug door zijn bedelroep. Houd je kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.

Twijfel je of het vogeltje hulp nodig heeft? Bel dan eerst de dierenambulance of de vogelopvang. Wij kunnen je adviseren.

Jonge vogel gevonden?

Heb je een jonge vogel gevonden en vraag je je af of je de dierenambulance moet bellen voor hulp?
Loop dan eerst even door deze onderstaande vragenlijst heen! Dat scheelt ons misschien een telefoongesprek, want in het voorjaar hebben wij het ontzettend druk, o.a. door de vele vragen over jonge vogels.

Heb je nog andere vragen over (jonge) vogels? Kijk dan eerst op de pagina met veelgestelde vragen of jouw vraag hier tussen zit.

Vastgevroren vogels

Wij krijgen tijdens deze koude dagen veel meldingen binnen over watervogels die vastgevroren zouden zitten op het ijs. In veel gevallen zitten vogels echter uit te rusten (ze trekken de poten in hun veren om warmte en energie te besparen), en zijn ze niet daadwerkelijk vastgevroren. Om te voorkomen dat de dierenambulance (en brandweer) er onnodig op uit hoeft te trekken, kunt u ons helpen door eerst hier op te letten:

 • Spartelt de vogel maar komt hij niet van zijn plaats? Een vogel die echt vastzit, zal meestal zichtbaar spartelen om los te komen.
 • Als u vermoed dat een vogel vastgevroren is, kunt eerst wat voer strooien in de buurt van de vogel, om te zien of de vogel in actie komt.
 • Zelfs dan kan het nog zijn dat de vogel geen reactie vertoont, maar niet vastgevroren zit. U kunt het beste na enkele tijd kijken of de vogel nog steeds op dezelfde plek zit.

Als u na deze punten zeker bent dat de vogel vastgevroren is, kunt u de dierenambulance bellen. Probeer de vogel niet zelf los te maken! U loopt daarbij kans de vogel of uzelf in gevaar te brengen.

Doneer voor Snuizerd de Buizerd!

Help mee de verzorging van Snuizerd de Buizerd te bekostigen!

Snuizerd is op 6 januari door Abbey Hoes uit het water gevist en naar de vogelopvang regio Leiden gebracht. Daar is geconstateerd dat Snuizerd ernstig vermagerd en verzwakt is vanwege een worminfectie. Naast het behandelen van deze infectie zal Snuizerd ook nog een tijd moeten aansterken in de opvang tot het weer een mooie sterke en dikke buizerd is die zelf z'n kostje bij elkaar kan scharrelen.

Help ons met de verzorging door een kleine donatie aan deze crowdfunding te doen.

Zo kunnen wij voor:

 • 5 euro: Snuizerd een dag te eten geven.
 • 10 euro: een wormenkuur betalen voor Snuizerd (of een volgende buizerd).
 • 15 euro: een paar handschoenen kopen waarmee wij Snuizerd veilig kunnen vastpakken (veilig voor ons en veilig voor Snuizerd).

In de wintermaanden krijgen wij vaker buizerds binnen met problemen zoals Snuizerd die heeft. Een oorzaak hiervan kan leeftijd zijn. De wat jongere en minder ervaren vogels zijn mider goed in het vinden van voedsel. Ook speelt mee dat bij vorst de regenwormen (een belangrijke voedselbron voor deze vogels) moeilijker te vinden zijn. Als een vogel, om welke reden dan ook, verzwakt, is de kans groot dat parasieten zoals wormen of luizen de overhand krijgen waardoor de vogel in een neerwaartse spiraal komt, minder energie heeft om voedsel te zoeken en steeds verder vermagerd en verzwakt. Dit is waarschijnlijk ook het geval met Snuizerd. Gelukkig is die op tijd gevonden door Abbey en naar de opvang gebracht. Daar kan de neerwaartse spiraal doorbroken worden door de parasieten te bestrijden en de vogel voldoende voedsel aan te bieden.

Kentaa stelt hun donatieplatform gratis tot onze beschikking. Om hun platform te kunnen blijven ondersteunen vragen zij daarom een vrijwillige bijdrage wanneer je een donatie doet. Hierbij kan je kiezen tussen verschillende percentages, of via de optie 'anders' is het mogelijk een alternatief bedrag in te vullen (je kunt er ook voor kiezen om geen bijdrage aan Kentaa te doen).

Bedankt voor je donatie!

Wij willen iedereen bedanken die ons heeft geholpen om de crowdfundingsactie om nieuwe warmtekasten te kunnen kopen tot een groot succes te maken. We hebben zelfs iets meer dan het streefbedrag opgehaald!
Dus ook namens Sjors, heel erg bedankt!

Corona voorzorgsmaatregelen

Ook de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden nemen een aantal voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.

 • Wij zullen alleen voor urgente gevallen rijden, om zo ons beperkte hoeveelheid personeel minder te belasten en menselijk contact beperkt te houden.
 • Onze chauffeurs geven geen handen en treden geen huizen binnen, maar pakken dieren buiten of aan de deur aan.
 • U kan helaas niet met de dierenambulance meerijden. Wel zorgen we uiteraard dat uw huisdier bij de dierenarts komt, maar u moet dan zelf op eigen gelegenheid er achteraan of telefonisch contact opnemen met de dierenarts.
 • U kan nog steeds dieren bij ons aan de deur op de basis bij het Vogelasiel brengen, maar wij laten geen bezoekers binnen.
 • U kan bij ons nog steeds afscheid nemen van uw overleden huisdier, maar met maximaal 2 personen en wij verzoeken u een mondkapje te dragen.

Als u twijfelt of een situatie van een dier een urgent geval is, adviseren wij u om eerst even te kijken op onze tipspagina.

Wij volgen de ontwikkelingen omtrent het virus dagelijks en zodra daar aanleiding toe is, zullen we deze maatregelen op- of afschalen.

Dank voor uw begrip!

 

Sterke groei aantal opgenomen vogels

In 2020 is er tot nu toe al een sterke groei geregistreerd van het aantal opgenomen vogels bij de Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden.
“Alle dieren, die we als dierenambulance in de Leidse Regio ophalen en binnenkrijgen en het aantal ritten dat we uitvoeren worden geregistreerd naar aantal en vindplaats”, meldt voorzitter Jaap van Meijgaarden. “Vorig jaar noteerden we een kleine toename van het aantal ritten. In het eerste halfjaar nam dit aantal af van 2499 tot 2200. De COVID-19 pandemie speelt daarbij ongetwijfeld een rol, omdat er minder mensen naar buiten gingen en daardoor ook minder gewonde, of ontheemde dieren werden waargenomen. Ondanks het kleinere aantal ritten werden wij geconfronteerd met een bijzonder sterke stijging van het aantal ontheemde of gewonde vogels. Dat aantal nam toe van 964 het eerste halfjaar in 2019 tot niet minder dan 1497 dit jaar. Een stijging met meer dan 55%!
Hoewel we pas een jaar aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp zijn gevestigd weet de bevolking ons daar goed te vinden. Naast de gewonde en ontheemde dieren, die we zelf ophaalden, werden tal van dieren daar het afgelopen halfjaar door particulieren naar toe gebracht. Omdat wij helaas nog niet over een ontheffing van de Natuurbeschermigswet beschikken mogen we dieren daar maar kort verzorgen. Daarom zijn we genoodzaakt dieren voor verdere verzorging door te brengen naar andere opvangcentra in de omgeving. Egels naar Zoetermeer, reptielen naar Haarlemmerliede, schildpadden naar Alphen a/d Rijn en de vogels naar De Wulp in Den Haag. Onze inmiddels ruim 100 vrijwilligers verzorgen die ritten vaak met eigen vervoer, omdat de ambulances voor acute ritten beschikbaar moeten blijven. Zelf hebben wij na een kort verblijf 74 vogels weer in de vrije natuur los kunnen laten. Wij beschikken helaas niet over de uitzetresultaten van de dieren die wij naar de andere opvangcentra hebben gebracht. Hopelijk kunnen we dat over twee jaar wel. We hebben ons oog laten vallen op een aantrekkelijk perceel grond en verwachten over verwerving daarvan de komende maanden duidelijkheid te krijgen. Daarna kunnen we aan de slag met het laten vervaardigen van een definitief ontwerp en na verkrijging van een omgevingsvergunning, met het bouwproces. Dat scheelt t.z.t. veel onnodige ritten naar de andere centra en stress bij de betrokken dieren. Dat komt de kans op herstel alleen maar ten goede, dus hoe eerder wij onze nieuwbouw in gebruik kunnen nemen hoe beter”.
Foto: jonge dodaars (Foto gemaakt door Stefan van der Burg)

De buizerd en de vrachtwagen

Je maakt wat mee bij de dierenambulance, dit verhaal is opgeschreven door Tim een van onze bijrijders op de dierenambulance.

Woensdagochtend komt een melding binnen over een buizerd. Deze zou vastzitten in de spoiler van een bestelwagen. De melder krijgt de vogel er zelf niet uit.

Als we ter plaatse aankomen blijkt het toch iets anders te zitten dan wij dachten. De beste man vertelt ons dat hij met 100 kilometer per uur over de snelweg reed in Duitsland, vlakbij de grens met Nederland, en de buizerd heel snel op hem af zag komen. Met een doffe harde klap kwam de buizerd net boven zijn raam tegen de bestelwagen aan. Hij was er van geschrokken en dacht dat de vogel dood zou zijn, maar dat blijkt dus erg mee te vallen. Kort na de klap hoort hij het tippelen van pootjes boven zijn hoofd. Ongelofelijk, de Duitse buizerd leeft nog en loopt nu IN de ruimte boven de bestuurderscabine rond. Jawohl, de buizerd is dus door een kleine kier tussen de ventilatie unit en de aerodynamische kap door geschoten. Deze kier is maar ongeveer 7cm breed.

We staan ervan te kijken dat dit mogelijk is en dat de vogel nog leeft. Deze man heeft dus vanaf de grens bij Duitsland gereden met een buizerd boven de cabine en dat vond hij best eng! Inmiddels heeft de man de bestelwagen bij een garage gebracht en zijn wij ter plaatse. Samen kijken we hoe we deze buizerd eruit gaan krijgen. De kap zit helemaal dicht op die kleine kier na. Daar kom je nooit tussen, tenzij je er keihard tegenaan vliegt blijkbaar. Gelukkig zijn er wat handige werklui in de garage aanwezig die er net als wij er alles aan willen doen om deze buizerd er levend uit te krijgen. Ze hadden zelfs hun lunch al door de kier gestopt zodat de buizerd iets te eten had! Bij de eerste poging wordt een gedeelte van de kap los gemaakt door de kit waarmee de kap vast zit weg te snijden. Dit lijkt een prima optie maar na een tijdje blijkt dat dit niet werkt. De kap geeft niet genoeg mee om ruimte te maken. Na even overleggen gaan ze het anders proberen, de ventilatie unit moet los gemaakt worden. Dit moet vanaf twee kanten gedaan worden en blijkt ook nog een lastig karweitje. Uiteindelijk lukt het ze om de unit los te maken en komt er inderdaad genoeg ruimte om de buizerd te kunnen pakken. Een buizerd pak je alleen niet met je blote handen. Ze hebben hele scherpe en sterke poten, en die snavel is ook niet mis. Mijn collega klimt via een ladder op de bus bij de werklui. Ik geef hem een schepnet een paar dikke handschoenen aan. In een ogenblik heeft hij de buizerd te pakken. Yes! Dankzij de samenwerking met deze helden van de garage is de vogel (en de lunch van de werklui) bevrijd. Er lijkt op het eerste gezicht ook weinig schade te zijn bij de vogel. Het is een wonder. We danken de mannen van de garage hartelijk en zij bedanken ons. De buizerd is na een korte herstelperiode bij vogelopvang de Wulp weer uitgezet in het wild. Een Duitse buizerd in Nederland. Auf Wiedersehen!

Fonkelnieuwe dierenambulance

Sleutels nieuwe dierenambulance tijdens feestelijke bijeenkomst overhandigd aan Yvonne

Het heeft even geduurd en ons geduld is lang op de proef gesteld, maar toen stond hij daar toch, glimmend en wel: onze splinternieuwe ambulance in de showroom van Forddealer Van Bunningen in Leiderdorp.
Een groot aantal vrijwilligers en enkele vertegenwoordigers van de pers hadden gehoor gegeven aan onze uitnodiging om de feestelijke oplevering te komen bijwonen.
Bestuurssecretaris Lous Meijer heette ieder welkom, in het bijzonder onze oprichter en jarenlange organisator Carla van Steenbergen. Allereerst stond ze stil bij het vertrek van Marieke van Oosten en Teun van der Vlist. Zij hebben jarenlang de donateursadministratie en de boekhouding met grote toewijding verzorgd. Teun was helaas verhinderd maar Marieke was gelukkig wel aanwezig en ontving onder applaus een mooi boeket bloemen.
Lous bedankte vooral ook de dealer die, nadat de oude ambulance echt de weg niet meer op mocht en de nieuwe ambulance nog op zich liet wachten, gratis een vervangende witte bus beschikbaar stelde. Ook bedankte ze Henry Vorst die zich niet alleen met de belettering, c.q. striping heeft beziggehouden maar ook, samen met een aantal ervaren vrijwilligers, de inbouw van de dierenambulance op zich heeft genomen. Tenslotte bedankte ze de cateraar van Buuren, die de hapjes en de drankjes gesponsord heeft en die zelf ronddeelde. Ter afronding overhandigde Lous de sleutel aan Yvonne en hieven wij gezamenlijk het glas op voorspoedige en schadevrije ritten. Daarna opende Yvonne met de afstandsbediening de ambulance, waarna ieder het interieur kon bewonderen en we met z’n allen daarmee op de foto konden.

Lees hier het artikel uit het Leiderdorps Weekblad over de nieuwe ambulance.

Foto's gemaakt door J.P. Kranenburg