Terug naar de kust

Dit voorjaar en deze zomer hebben we weer ontzettend veel meldingen over jonge meeuwen gekregen. Meeuwen gedijen enerzijds goed in de stad, anderzijds is het voor hun jongen niet altijd de meest ideale situatie - en voor de bewoners van de stad ook niet.

De zilvermeeuw broedt normaalgesproken in kolonies in duingebieden. Omdat vossen de nesten daar vaak leegroofden nam de zilvermeeuw steeds vaker zijn toevlucht tot daken in steden. De jongen gaan op een gegeven moment wat aan de wandel op die daken hun ouders achterna, en vallen daardoor regelmatig van het dak af. De ouders voeren hun jong dan meestal verder door op de grond. Maar ideaal is dit niet. Als ze door de val niet al zijn verwond, is er nog het risico van het drukke verkeer. Ook voor mensen is het vaak uitkijken, want de familie Meeuw verdedigt hun jongen fanatiek! En dan nog maar niet te beginnen over al dat lawaai wat ze maken...

Toch haalt de dierenambulance liever geen gezonde jonge meeuwtjes weg bij hun ouders. De beste kans van overleven hebben zij namelijk echt bij hun familie. Bij de vogelopvang kunnen ze de jongen opvangen en volstoppen met voer, maar 'hoe word ik meeuw' kan geen mens aan hen uitleggen. En dat houdt ook in 'hoe overleef ik in de stad', met al de risico's die dat met zich meebrengt.

Wij begrijpen dat het voor u voor overlast kan zorgen, maar willen u er op attenderen dat de situatie elk jaar weer tijdelijk zal zijn. Zodra de jongen volwassen genoeg zijn, zal het agressieve gedrag ophouden. Tot die tijd raden wij u aan om uit de buurt te blijven van de meeuwen, en anders een paraplu boven uw hoofd te houden. Het expres verwonden van dieren is strafbaar! Wij hopen dat u respect en geduld kunt opbrengen voor de vogels.
De dierenambulance heeft alsnog wel veel gewonde meeuwen en verlaten donzige kuikens opgehaald en naar de vogelopvang gebracht. Veel zijn overleden, maar ook heel veel hebben het overleefd en zijn later allemaal uitgezet bij het strand - terug naar hun roots!

Mocht u dit jaar last hebben gehad van broedende meeuwen op uw dak, dan kunt u in de toekomst proberen te voorkomen dat zij er nog een nest op kunnen maken. Op de website van de gemeente Leiden kunt u hier meer informatie hier over vinden.

meeuwen vrijgelaten bij zee