Jonge haasjes

Het is lente, en dat betekent dat er weer veel jonge dieren geboren worden. Het kan zijn dat je een jong haasje ergens aantreft in het veld. Je zou misschien denken dat een alleen zittend babyhaasje door zijn moeder in de steek is gelaten, maar dat is meestal níet het geval. De moederhaas is altijd in de buurt. Omdat een haas geen hol heeft laat ze haar jongen verspreid in het veld liggen om geen aandacht te trekken van roofdieren. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich op de plek waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op. Zo wordt bij een eventuele aanval niet het hele nestje geraakt.

Wat te doen als je een jonge haas ziet?

Zie je een jonge haas in het veld? Laat deze dan met rust en raak het dier nooit aan. Door ze op te pakken en weg te halen bij hun moeder, overleven deze dieren het vaak niet (onder andere door de hoeveelheid stress).
Mocht het haasje echter gewond zijn of zich op een gevaarlijke plek bevinden, bijvoorbeeld langs een drukke weg of op een sportterrein, laat het haasje dan liggen en bel de dierenambulance.

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenambulance!

Deze 3 haasjes zijn gevonden op begraafplaats Rhijnhof in Leiden. Omdat daar werkzaamheden waren en er ook regelmatig mensen langslopen, heeft de dierenambulance besloten ze daar toch weg te halen. Nu worden de haasjes in het Vogelasiel Oegstgeest verder grootgebracht met de fles. Een paar dagen later werd er nog een vierde haasje binnengebracht, slachtoffer van een hond - gelukkig heeft het haasje de beet wel overleefd. Als de hazen groot genoeg zijn, zullen ze worden uitgezet in een geschikt natuurgebied.