Vergiftigd door vlooiendruppels

Laatst kreeg de dierenambulance melding van een kat die heftige spiertrillingen had en klapperende en schuimende kaken. Het was hartverscheurend!
Wat bleek: de kat was - hoe goed bedoeld dan ook - behandeld met anti vlooiendruppels die waren bedoeld voor honden. Dit middel is echter absoluut niet geschikt voor katten! Het bevat namelijk permethrin of amitraz, een uiterst giftige stof voor katten. De vergiftiging kan zorgen voor ongecontroleerde spiertrekkingen maar ook epileptische toevallen. Wanneer de kat niet behandeld wordt, kan hij zelfs komen te overlijden.

Wat moet je doen als je kat vergiftigd is door permethrin of amitraz?

De kat moet meteen gewassen worden om te zorgen dat het restant van de vloeistof niet meer verder opgenomen kan worden in het lichaam. Neem meteen contact op met uw dierenarts of de dierenambulance. De kat krijgt dan een medicijn om rustiger te worden en zal aan het infuus moeten om te zorgen dat de giftige stoffen zo snel mogelijk afgevoerd zullen worden.

Deze kat heeft het gelukkig overleefd. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, dus kattenbaasjes, blijf alert en geef geen anti-vlooienmiddel voor honden aan je kat!
Permethrin is oa. te koop als: Pulvex®, Advantix®, Exil®, Defencare shampoo®, Defendog®, Activyl®, Tick Fence®, Vectra 3D®
Amitraz is oa te koop als Ectodex®, Certifect®, Promeris Duo®