Eerste lesboekje ‘het avontuur met de zwaan’ uitgereikt

Pelle van Es (10 jaar) reikte woensdag 12 januari het eerste lesboekje ‘Het avontuur met de zwaan’ uit aan de Leidse wethouder Ashley North.

Pelle vertelde zijn oma, Wil van der Burg, dat hij van school een opdracht had om een verhaaltje te schrijven. Zijn oma, die vrijwilligster is in ons vogelasiel in Leiderdorp, stelde hem voor om het avontuur met een schildpad, dat hij net met zijn vriend Jan had beleefd, daarvoor te gebruiken. Dat heeft hij gedaan. Het was voor haar de inspiratiebron om een vergelijkbaar avontuur te beschrijven. Nadat ze dat gereed had, liet ze het aan coördinator Eef van Meerten van het vogelasiel lezen en vroeg haar daar tekeningen bij te willen maken. Dat leidde tot een eerste zwartwit versie, die zo aantrekkelijk werd gevonden dat besloten werd na te gaan, of het geschikt zou zijn voor een brede verspreiding op basisscholen. Daarvoor is het boekje voorgelegd aan twee directeuren van basisscholen. Die reageerden enthousiast op de inhoud, maar adviseerden de tekeningen kleur te geven en de opmaak te verbeteren. Twee andere vrijwilligers van het vogelasiel, Henk van der Gugten, professioneel illustrator en docent en vormgever Marcel van Gaalen, zijn daar vervolgens belangeloos mee aan de slag gegaan. Het heeft geleid tot een schitterend boekje dat gratis aan de basisscholen in onze regio voor hun leerlingen van groep 6 en leerkrachten zal worden aangeboden.


In het boekje wordt op een speelse wijze het belang van dierenwelzijn en de zorg die onze dierenambulance en vogelasiel in de regio Leiden daaraan besteedt, duidelijk gemaakt. Door het lesboekje gratis te verspreiden kunnen duizenden basisschoolleerlingen en hun ouders daarmee op aantrekkelijke wijze in contact komen.
Wij zijn voor ca. 80% van de uitgaven afhankelijk van inkomsten van particulieren, daarom wordt bijkomend gehoopt dat het lesboekje extra donateurs en giften zal opleveren. Het lesboekje zal naast aan scholen ook worden aangeboden aan de leden van de colleges van B&W en de gemeenteraden van de 9 gemeenten van de regio van de dierenambulance.

Woensdagmiddag 12 januari heeft Pelle, gesteund door zijn oma, het eerste lesboekje aangeboden aan de Leidse wethouder Ashley North in de hal van gebouw Level aan de Bargelaan in Leiden. Wethouder North heeft dierenwelzijn in zijn portefeuille.

Tot slot nog een foto van het team dat het boekje heeft gemaakt.