Leids jeugdlintje voor twee vrijwilligers in onze vogelopvang

Leids Jeugdlintje 2021 voor actieve Jakob, Fiep en Jayden

Op 15 maart kregen Jakob van der Zon, Fiep Taverne en Jayden Zandbergen van wethouder Paul Dirkse (Sport) het Leidse Jeugdlintje 2021 uitgereikt. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan jongeren die zich op een bijzondere manier vrijwillig inzetten voor hun omgeving. Jakob en Fiep werken allebei als vogelverzorger bij het Vogelasiel Leiden e.o. en Jayden was bij BS Leiden eerst coach van de hele kleintjes en is sinds vorig jaar zelfs hoofdcoach van de U10-1 (spelers van 8 en 9 jaar) geworden.

Over de drie naar het Stadskantoor gelokte jonge helden vertelt het juryrapport: ‘Wat voor weer het ook is, Jakob (2004) en Fiep (2004) komen naar het Vogelasiel toe. Daar zijn ze maar wat blij met die twee en vooral zijn ze trots op zulke jonge mensen die ondanks dat het ‘pubers’ zijn, altijd weer die discipline op kunnen brengen. In het voorjaar als het druk is, wordt er door allebei gewoon een dienst extra gedraaid, soms wel tot september! De liefde voor vogels en het willen helpen bij dierenleed is waarom ze het doen. Ze zijn een voorbeeld voor anderen en ze vullen elkaar uitstekend aan. Fiep is de praktische aanpakster en Jakob is meer de theoreticus die graag oplossingen vindt.’

Paul Dirkse: “Fiep zit op het Aeres MBO in Wageningen en doet daar toegepaste biologie. Zij reist dus heel wat heen en weer. Jakob zit in het examenjaar van Stedelijk Gymnasium Leiden. Heel knap dat zij nog steeds bij de vogelopvang blijven helpen, daar heb ik veel respect voor.”

Over Jayden (2006) was de jury al net zo lovend: ‘Welke puber doet dat! Jayden staat iedere zaterdagochtend om 9 uur klaar, de hele zomer door, gaat naar alle wedstrijden mee van zijn U10-1. Hij slaat geen training over, hij bereidt alles daarvoor zelf voor. Met zijn eigen team U16-2 traint hij minstens 3 avonden in de week, dan geeft hij 2 keer per week training met het U10 team dat hij zelf coacht en dan nog 3 of 4 keer per week volgt hij zijn eigen RTC training op het Leonardo. BS Leiden vindt hem een kánjer en hoopt dat hij zich nog vele jaren voor hun club mag inzetten.’

Paul Dirkse: “Een jongen als Jayden die zich op deze manier al zó verantwoordelijk gedraagt en zo vol met passie en liefde voor de sport de kinderen enthousiast weet te krijgen verdient alleen maar lof.”

Naast de medaille kregen de Jeugdlintjesdragers nog een goodiebag gevuld met allerlei Leids leuks. De lintjes zelf worden traditiegetrouw uitgereikt op of rond de Internationale dag van de Rechten van het Kind (20 november) maar dit moest door de lockdown van vorig jaar worden uitgesteld.

Foto: Buro JP, Leiderdorp

Fiep kon niet bij de uitreiking zijn, van haar toont de wethouder een foto op zijn tablet.