Recente gevallen vogelgriep

Ambulanceteam Barbara en Yvonne hebben deze week in Zoeterwoude een zieke gans opgehaald. Omdat het dier duidelijk de symptomen van vogelgriep toonde, heeft Barbara eerst de beschermende kleding aangetrokken die in het protocol van de Rijksoverheid staat. Daarna is de gans naar één van onze dierenartsen gebracht. De diagnose werd bevestigd en het dier is ingeslapen. De afgelopen week hebben we helaas ook enkele meldingen van zwanen gehad die met de vogelgriep waren besmet.

Ook versufte vogels die tam lijken omdat ze van dichtbij te benaderen zijn, zijn mogelijk geïnfecteerd.

  • Raak de vogels niet aan. Het oprapen van dode vogels waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is, kan gevaarlijk zijn. Aan dode vogels kun je niet zien of ze met vogelgriep besmet zijn. Laat ook je hond afstand houden.
  • Meld levende vogels met vogelgriep verschijnselen direct bij de dierenambulance! Meld overleden vogels bij je gemeente.
  • Mocht je dode of stervende vogels zien, dan is het is belangrijk om deze vogels ook voor eventueel onderzoek te melden. Hiermee wordt een beter beeld verkregen van de geografische spreiding van het virus en van de verspreiding onder verschillende vogelsoorten. Melden kan op de site van SOVON Vogelonderzoek.