Zwaargewonde zwaan in Valkenburg

De dierenambulance kreeg zondagochtend via de politie een melding over een gewonde zwaan in het water aan de Buitenjoght in Valkenburg. Eenmaal ter plaatse troffen we in het water een zwaargewonde vrouwtjeszwaan, op de kant een vernield nest met de eieren eruit gerold, en een heel boze vader zwaan. Omdat de gewonde zwaan in het water dreef, werd de brandweer ingeschakeld om met behulp van een bootje van een buurtbewoner de zwaan te kunnen vangen. Ondertussen hield onze dierenambulance-coördinator Yvonne vader zwaan in bedwang, zodat de politieagenten het nest wat konden fatsoeneren en de eieren erin terug konden leggen. Vader zwaan ging daarna weer snel op het nest zitten.

Wond is behandeld

Moeder zwaan werd naar Dierenkliniek Leiden Stevenshof gebracht, waar ze haar trauma hebben behandeld en röntgenfoto's hebben gemaakt. Er werd namelijk vermoed dat haar strottenhoofd beschadigd zou zijn, maar dat was gelukkig niet het geval. Wel had ze een groot gapend gat in haar hals en had ze een afgescheurde spier. Haar verwondingen zijn die van een bijtwond (duidelijke grote ronde gaten), waarschijnlijk van een grote hond (niet van een vos). De wond is behandeld en ze krijgt antibiotica. Ze is momenteel nog erg zwak maar wordt goed verzorgd in het vogelasiel. Over een week zal er gekeken worden of de zwaan voldoende genezen is om teruggezet te worden bij haar nest.

Hek om nest

Met dank aan de politie is er bij vader zwaan en het nest nu ter bescherming een hek omheen gezet. Wij halen vader zwaan en de eieren niet weg, omdat hij dan zou stoppen met broeden en omdat er kans is dat zijn territorium dan ingenomen zou worden door een ander zwanenpaar. Zwanen vangen en ze verhuizen naar een andere plek is ook geen goede optie, omdat er in heel veel gebieden al andere zwanen zitten en ze elkaar dan gaan aanvallen.

Niet voeren

De vader zwaan kan in z'n eentje verder broeden. Wij verzoeken voorbijgangers om de zwaan niet te voeren: dat voer kan namelijk meeuwen en ratten aantrekken, die een gevaar kunnen vormen voor de eieren. De zwaan kan zelf voor zijn voer zorgen: het is normaal dat zwanen niet 24 uur op hun nest zitten maar er af en toe even af gaan om voedsel te zoeken, terwijl de eieren afgedekt in het nest liggen.

Hond aan de riem

Het komt helaas vaker voor dat honden een (broedende) zwaan bijten. Twee weken geleden kregen wij ook al een melding van een gewonde zwaan in de Stevenshof, met vermoedelijk bijtwonden veroorzaakt door een hond. En onlangs is in park Cronesteyn ook een zwaan gebeten door een loslopende hond. Een zwaan kan vanwege zijn bouw niet, zoals kleinere vogels, snel even opvliegen als hij wordt aangevallen. Daarom willen wij benadrukken uw hond altijd aangelijnd te houden als er zwanen in de buurt zijn.

Getuigenoproep

Wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor het letsel en de vernieling is nog niet duidelijk. De politie heeft via meldpunt 144 een getuigenoproep gedaan.
Heeft u meer informatie over de mogelijke toedracht? Meld dit dan via 144.
Wil u liever anoniem tips doorgeven dan kan dat via 0800-7000

Doneren

Wil u helpen de behandeling van deze zwaan te bekostigen?  Iedere bijdrage is welkom, u kan doneren via www.dierenambulanceleiden.nl/doneernu/

Vader zwaan verdedigt zijn nest

Er staat nu een hek om het nest en vader zwaan.