Ziek of gewond dier gevonden en dierenambulance is niet bereikbaar?

Door een gebrek aan vrijwilligers kan het voorkomen dat de dierenambulance gedurende de dag of avond soms niet bereikbaar is. Ook kunnen wij helaas al een tijd geen nachtdiensten rijden.
Mochten wij niet bereikbaar zijn dan kun je voor spoedmeldingen over ernstig gewonde dieren in de regio Leiden contact opnemen met de politie.

Kan hulp (tot de volgende ochtend) wachten?

  • Probeer het dier te vangen, zet het in een afgedekte doos of krat (denk aan voldoende luchttoevoer) op een veilige, rustige en donkere plek.
  • Doe onderin de doos oude kranten of een handdoek.
  • Leg bij jonge of onderkoelde dieren een fles warm (niet heet!) water, gewikkeld in een doek. Zorg dat ze ruimte hebben om van de fles weg te gaan.
  • Geef dieren geen melk, water in een ondiep bakje kan wel.

Lukt het niet om het dier te vangen, probeer dan een vouwkratje of wasmand omgekeerd over hem heen te zetten en doe daar wat zwaars op. Zo zit hij in elk geval veilig voor katten en andere rovers.
Bel later nogmaals onze dierenambulance.

Dierenmishandeling en -verwaarlozing

Je denkt of weet dat iemand een dier mishandelt of verwaarloost?

Niemand mag een dier mishandelen. Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing.

Dit kun je melden bij het Landelijk Meldnummer Dierenmishandeling (tel. 144). De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie behandelen de melding. Zij treden op tegen dierenmishandeling.

Heb je het vermoeden dat de zorg voor landbouwhuisdieren niet goed is? Dan kun je dit melden bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.