Overlast meeuwen

In het broedseizoen verdedigen meeuwen fanatiek hun jongen, als ze denken dat die in gevaar zijn.
Als de jongen het nest verlaten, lopen ze er op de grond wat verloren bij. Ze kunnen nog niet goed vliegen en worden gevoerd door de ouders, ooms en tantes, terwijl ze ook zelf leren eten te zoeken. Ze gillen naar hun familie en die gillen terug.

De dierenambulance haalt geen gezonde meeuwen weg. Wij begrijpen dat het voor overlast kan zorgen, maar de situatie is tijdelijk.
Zodra de jongen volwassen genoeg zijn, stopt het agressieve gedrag van de volwassen meeuwen.
Tot die tijd raden wij je aan om uit de buurt te blijven van de meeuwen en anders even een paraplu boven je hoofd te houden.

Het expres verwonden van dieren is strafbaar! Wij hopen dat je respect en geduld kunt opbrengen voor de vogels.

Jonge meeuwen

In het voorjaar worden heel veel jonge meeuwen binnengebracht bij onze vogelopvang, vaak onterecht!

Meeuwen kunnen, als ze uit het nest komen, de eerste dagen niet vliegen.  Ze lopen er dan wat verloren bij en worden bijgevoerd door de ouders, ooms en tantes, terwijl ze ook zelf leren om eten zoeken.

  • Als de jonge meeuw nog erg jong en pluizig is, is hij te vroeg uit het nest gevallen. Als je weet waar het nest is, probeer het jong dan terug op het dak te plaatsen. Als dat niet echt niet lukt, breng dan het jong naar onze vogelopvang (zie Contact) of bel de dierenambulance voor hulp.
  • Als de jonge meeuw al veren heeft (en soms nog pluis op de kop) en niet gewond is, hoef je niks te doen. Het jong lijkt verlaten, maar de ouders zijn in de buurt voedsel aan het zoeken.
  • Mocht je echt lange tijd geen ouders in de buurt zien, dan kun je de jonge meeuw vangen en in een doos naar onze vogelopvang brengen. Als je het meeuwenjong niet zelf kunt vangen en/of brengen, bel dan de dierenambulance.
  • Als de omgeving erg gevaarlijk is (bijv. een drukke weg ), jaag de meeuw dan naar een wat rustiger stuk, zo nodig met behulp van de dierenambulance.
  • Is de meeuw gewond dan kun je proberen de meeuw te vangen. Doe hem in een doos of zet een doos, vouwkratje of wasmand over de meeuw heen en bel de dierenambulance.
  • Heb je hulp nodig bij het vangen van de gewonde meeuw, bel dan de dierenambulance.