Vastgevroren vogels

Wij krijgen tijdens deze koude dagen veel meldingen binnen over watervogels die vastgevroren zouden zitten op het ijs. In veel gevallen zitten vogels echter uit te rusten (ze trekken de poten in hun veren om warmte en energie te besparen), en zijn ze niet daadwerkelijk vastgevroren. Om te voorkomen dat de dierenambulance (en brandweer) er onnodig op uit hoeft te trekken, kunt u ons helpen door eerst hier op te letten:

  • Spartelt de vogel maar komt hij niet van zijn plaats? Een vogel die echt vastzit, zal meestal zichtbaar spartelen om los te komen.
  • Als u vermoed dat een vogel vastgevroren is, kunt eerst wat voer strooien in de buurt van de vogel, om te zien of de vogel in actie komt.
  • Zelfs dan kan het nog zijn dat de vogel geen reactie vertoont, maar niet vastgevroren zit. U kunt het beste na enkele tijd kijken of de vogel nog steeds op dezelfde plek zit.

Als u na deze punten zeker bent dat de vogel vastgevroren is, kunt u de dierenambulance bellen. Probeer de vogel niet zelf los te maken! U loopt daarbij kans de vogel of uzelf in gevaar te brengen.