Als je de vogel hebt gevangen dan kun je hem direct naar een dierenasiel brengen (zie ook Huisdier gevonden).
Kun je de vogel niet vangen, kijk dan of de vogel als vermist staat opgegeven op www.amivedi.nl.
Ook kun je de dierenambulance bellen om een beschrijving en de locatie door te geven, mocht de eigenaar zich bij ons melden.
FAQ tags: vogel
Vogel tegen raam gevlogen
Een vogel die tegen een raam gevlogen is, kan tijdelijk versuft zijn. Dit duurt een paar seconden of uren. Denk je maar in dat jij, al rennend, met je hoofd tegen een glazen deur aangelopen bent. Je hebt pijn en bent duizelig en verward.
Vaak worden deze vogels door een kat gegrepen.
Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen naar de vogelopvang. Soms is het beter de vogel een tijdje rust te geven. Je kunt hem in een doos zetten en wel zo dat de vogel rechtop blijft zitten (zet hem bv tegen een dikke handdoek). Draag daarbij handschoenen of was je handen goed na afloop.
Zet de doos op een veilige en rustige plek.
Vaak is een vogel na een uur hersteld en kan hij weer vrijgelaten worden.
Als herstel langer duurt of de vogel gewond is, dan moet hij naar de vogelopvang. Soms is er sprake van functieverlies, bijvoorbeeld verlamde pootjes.
Neem dan contact op met de dierenambulance.
Gewonde of zieke vogels gevonden
- Eerst moet de vogel gevangen worden. Gebruik als het kan handschoenen of een plastic zak om je handen bij het oppakken.
- Gooi voorzichtig een lichte doek (bijv. een theedoek) over de vogel, zodat hij niet weg kan vliegen. Pak de vogel met de doek eromheen voorzichtig op. Lukt het vangen niet, bel dan de dierenambulance.
- Doe de vogel (eventueel met doek) in een doos met voldoende luchtgaten. Als de vogel koud aanvoelt of nog geen goede temperatuurregeling heeft (dit komt vaak voor bij nog kale of donsjongen), kan er een in een handdoek gewikkelde warme (geen hete!) kruik bij gelegd worden.
- Was je handen daarna goed.
- Geef de vogel geen voedsel of water.
- Wil je de vogel liever niet oppakken? Zet er dan een plastic vouwkratje, wasmand of doosje (let op voldoende ventilatie) overheen. De vogel is veilig, kan rustig bijkomen en hij is er nog als de dierenambulance komt.
- De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft. Breng de vogel naar ons vogelasiel (zie Contact) of bel de dierenambulance.
- Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.