Watervogel met vogelgriep verschijnselen

Helaas krijgen wij de laatste tijd regelmatig meldingen van  ganzen en zwanen met verschijnselen van vogelgriep.
Vogels in een gevorderd ziektestadium vallen op doordat ze ongecontroleerde bewegingen maken, zoals continue knikken met de kop of rondjes draaien/zwemmen. Ook versufte vogels die tam lijken omdat ze van dichtbij te benaderen zijn, zijn mogelijk geïnfecteerd.

Raak de vogel niet aan! Meld levende vogels met vogelgriepverschijnselen direct bij de dierenambulance.
Laat ook honden afstand houden.

Het oprapen van dode vogels waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is, kan gevaarlijk zijn. Aan dode vogels kun je niet zien of ze met vogelgriep besmet zijn. Bel de gemeente om dode vogels op te laten halen.

Mocht je dode of stervende vogels zien, dan is het is belangrijk om deze vogels ook voor eventueel onderzoek te melden. Hiermee wordt een beter beeld verkregen van de geografische spreiding van het virus en van de verspreiding onder verschillende vogelsoorten. Melden kan op de sites van Sovon Vogelonderzoek en https://dwhc.nl.

Zwaan op treinspoor

Als je een zwaan op het treinspoor ziet lopen of liggen, ga dan niet zelf het spoor op.
Dat is erg gevaarlijk en bovendien verboden (je loopt kans op een grote boete).

Bel direct de dierenambulance. Wij nemen contact op met Prorail en zullen met hen samenwerken om de zwaan van het spoor te halen.

 

 

Dode vogel gevonden

Dode, wilde vogels en andere wilde dieren haalt de dierenambulance niet op. Je kunt hiervoor de betreffende gemeente bellen:

Zelf voor vogel zorgen?

Wilde dieren zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet. Het is absoluut verboden om wilde dieren in je bezit te hebben zonder een vergunning, zelf verzorgen mag dus niet.

Vogel zit vast in het ijs

Tijdens vorstdagen krijgen we veel meldingen over watervogels die vastgevroren zouden zitten op het ijs.
Maar meestal zitten vogels uit te rusten (ze trekken de poten in hun veren om warmte en energie te besparen) en zijn niet vastgevroren.

Om te voorkomen dat de dierenambulance (en brandweer) er onnodig op uit hoeft, kun je ons helpen door eerst hier op te letten:

• Spartelt de vogel maar komt hij niet van zijn plaats? Een vogel die echt vastzit, zal meestal zichtbaar spartelen om los te komen.
• Als je vermoedt dat een vogel vastgevroren is, kun je eerst wat voer strooien in de buurt van de vogel, om te zien of hij in actie komt.
• Zelfs dan kan het nog dat de vogel niet reageert maar ook niet vastgevroren is. Kijk na een tijdje of de vogel nog steeds op dezelfde plek zit.

Als je zeker bent dat de vogel vastgevroren is, bel dan onze dierenambulance. Probeer de vogel niet zelf los te maken! Je loopt daarbij kans de vogel of jezelf in gevaar te brengen.

Watervogel met botulisme verschijnselen

Botulisme is een ziekte bij voornamelijk watervogels die het zenuwstelsel aantast en spierverlamming veroorzaakt. Veel vogels overlijden aan deze ziekte, maar zieke vogels kunnen ook gered worden, als ze direct nadat ze gevonden zijn, naar de opvang worden gebracht.
Bovendien vormen ze na genezing geen gevaar meer voor hun omgeving. Over het algemeen is botulisme niet gevaarlijk voor mensen, honden en katten.

Wat kun je doen?

  • Draag plastic handschoenen of een plastic zak om je handen bij het oppakken.
  • Zoek een doos of kratje en leg onderin bijv. een oude handdoek.
  • Pak de zieke vogel voorzichtig op en zet of leg hem in de doos.
  • Was je handen goed nadat je de vogel hebt vastgehouden.
  • Geef de vogel geen voedsel of water.
  • Wil je de vogel liever niet oppakken? Zet er dan een plastic vouwkratje, wasmand of doosje (let op voldoende ventilatie) overheen. De vogel is veilig, kan rustig bijkomen en hij is er nog als de dierenambulance komt.
  • Breng de vogel naar het vogelasiel (zie Contact) of laat de dierenambulance de vogel ophalen.
  • De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft.
  • Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.

Gierzwaluwen

Met een gierzwaluw op de grond is meestal iets mis. Soms is het alleen wat uitputting maar dan nog heeft hij hulp nodig.
Gooi een “gestrande” gierzwaluw nooit de lucht in.
Een gezonde, volwassen gierzwaluw die per ongeluk op de grond is terechtgekomen, kan zelf opvliegen als hij een vlakke ondergrond heeft en voldoende ruimte.
Vliegt hij niet weg? Doe de vogel in een doos met luchtgaatjes en breng hem naar onze vogelopvang (zie Contact) of bel de dierenambulance.

Postduiven

Vaak vliegt een postduif vanzelf terug naar zijn eigen hok. Om de duif wat aan te laten sterken kun je water en ongekookte rijst voeren.

Als de duif er na één of twee dagen nog zit, probeer hem dan te vangen.

  • Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. Je kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen.
  • Draag als dat kan plastic handschoenen bij het oppakken en was na afloop je handen goed.
  • Je kunt de eigenaar van de duif achterhalen door de ringgegevens in te vullen op de website van Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. *
  • Wil je de vogel liever niet oppakken? Zet er dan een plastic vouwkratje, wasmand of doosje (let op voldoende ventilatie) overheen. De vogel is veilig, kan rustig bijkomen en hij is er nog als de eigenaar komt.
  • Wil de eigenaar niet komen, dan kun je de duif naar onze vogelopvang brengen (zie Contact) of de dierenambulance bellen.

NB: De meeste duivenhouders halen hun duif keurig. Maar er zijn uitzonderingen. Krijg je een vervelend antwoord als je een eigenaar aan de lijn hebt? Regelmatig voorkomende reacties: ‘Ik heb de duif doorverkocht’, ‘Ik houd geen duiven meer’ en ‘Ik hoef hem niet meer’. Dit betekent nogal eens ‘Hij deed het toch al niet zo goed’, ‘Hij zit nu te ver weg’ en ‘Ik heb geen zin om voor de kosten van vervoer en zorg te betalen’. De geregistreerde eigenaar is echter altijd verantwoordelijk voor de zorg voor de duif.
De NPO legt sancties op als een eigenaar zich niet bekommert om zijn duif. Zij wil niet geassocieerd worden met eigenaren die de verantwoordelijkheid bij een vinder neerleggen. Krijg je een onwillige eigenaar aan de telefoon, meldt dit dan ook bij de NPO!

 

Vogel tegen raam gevlogen

Vooral als de zon laag staat, krijgt de dierenambulance veel meldingen over raamslachtoffers.

Een vogel die tegen een raam gevlogen is, kan tijdelijk versuft zijn. Dit duurt een paar seconden of uren. Denk je maar in dat jij, al rennend, met je hoofd tegen een glazen deur aangelopen bent. Je hebt pijn en bent duizelig en verward.

Vaak worden deze vogels door een kat gegrepen.

Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen naar de vogelopvang. Soms is het beter de vogel een tijdje rust te geven. Je kunt hem in een doos zetten en wel zo dat de vogel rechtop blijft zitten (zet hem bv tegen een dikke handdoek). Draag daarbij handschoenen of was je handen goed na afloop.
Zet de doos op een veilige en rustige plek.
Vaak is een vogel na een uur hersteld en kan hij weer vrijgelaten worden.

Als herstel langer duurt of de vogel gewond is, dan moet hij naar de vogelopvang. Soms is er sprake van functieverlies, bijvoorbeeld verlamde pootjes.
Neem dan contact op met de dierenambulance.

Tip: heeft jouw huis veel of grote ramen en vliegt er regelmatig een vogel tegenaan? Plak dan raamstickers. Ze zijn er in allerlei maten, kleuren en prijsklasses. Hartelijk dank namens de vogels! 

Gewonde of zieke vogels gevonden

  • Eerst moet de vogel gevangen worden. Gebruik als het kan handschoenen of een plastic zak om je handen bij het oppakken.
  • Gooi voorzichtig een lichte doek (bijv. een theedoek) over de vogel, zodat hij niet weg kan vliegen. Pak de vogel met de doek eromheen voorzichtig op. Lukt het vangen niet, bel dan de dierenambulance.
  • Doe de vogel (eventueel met doek) in een doos met voldoende luchtgaten. Als de vogel koud aanvoelt of nog geen goede temperatuurregeling heeft (dit komt vaak voor bij nog kale of donsjongen), kan er een in een handdoek gewikkelde warme (geen hete!) kruik bij gelegd worden.
  • Was je handen daarna goed.
  • Geef de vogel geen voedsel of water.
  • Wil je de vogel liever niet oppakken? Zet er dan een plastic vouwkratje, wasmand of doosje (let op voldoende ventilatie) overheen. De vogel is veilig, kan rustig bijkomen en hij is er nog als de dierenambulance komt.
  • De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft. Breng de vogel naar ons vogelasiel (zie Contact) of bel de dierenambulance.
  • Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.